Wat is de Alexander Techniek en hoe werkt het?

Ben je overspannen, ervaar je stress of heb je een burn-out? Je bent welkom in mijn praktijk in Lelystad.

De Alexander Techniek is een bewegingsleer over het (her)vinden van de natuurlijke balans en coördinatie.

Ieder mens is van nature uitgerust met een verfijnd balansmechanisme. Bij een juist functioneren, zorgt dit mechanisme voor een moeiteloze coördinatie bij alles wat je doet. Onbewuste spanningspatronen kunnen ervoor zorgen dat je balans en vrijheid verstoord raakt.

De Alexander techniek is door F.M. Alexander ontwikkeld aan het begin van de 20e eeuw toen hij als acteur last van zijn stem kreeg. Zijn artsen konden hem niet helpen en vervolgens ontwikkelde hij zijn techniek door een jarenlange zelfobservatie.

Hij ontdekte o.a. dat zodra hij begon te reciteren hij zijn hoofd naar achter trok en zijn rug verkortte wat van invloed was op zijn stem en ademhaling. Door zichzelf te verlengen daarentegen trad het zelfde probleem op.

De enige manier waarop hij zijn stemgebruik kon verbeteren was op een indirecte manier.

De basis van de Alexander techniek is dan ook het voorkomen van beperkende gewoontes. Door te leren niet te reageren op prikkels die een beperkende gewoonte tot gevolg hebben ontstaat er een ontspannen aanwezig zijn dat de ruimte biedt een vrijere coördinatie en bewegingsvrijheid te doen ontstaan. 

Eenvoudiger gezegd: als je de gewoonte hebt om in bepaalde situaties gespannen te reageren zal dit meestal plaatsvinden in de nek en rug. Alexander Techniek leert je dit niet alleen  te voorkomen, maar ook om vrijer en soepeler in die situatie te bewegen en te handelen.

Onder begeleiding van een ervaren docent zal je al heel snel het verschil merken in het dagelijkse leven.

Alexander Techniek is een effectieve methode om stress, overspannenheid of een burn-out te verhelpen of te voorkomen.

Ik heb een praktijk in Lelystad.

 

Wat is de Alexander Techniek en hoe werkt het?

Wil je meer weten over dit onderwerp, laat het mij dan weten.