Wat is HSP?

HSP behandeling Lelystad

Hoog sensitieve personen, ook wel afgekort als HSP's, zijn mensen die gevoeliger zijn voor prikkels uit hun omgeving dan de gemiddelde persoon. Dit betekent dat ze sneller overweldigd kunnen raken door bijvoorbeeld fel licht, harde geluiden, drukte of sterke geuren. HSP's kunnen ook dieper en intenser emoties voelen dan anderen, zowel positieve als negatieve emoties. Hierdoor zijn ze vaak empathischer, zorgzamer en intuïtiever dan mensen die niet hoog sensitief zijn.

HSP's hebben een gevoeliger zenuwstelsel dan de meeste mensen, waardoor ze meer subtiele details opmerken. Ze zijn vaak goed in het detecteren van veranderingen in hun omgeving en hebben een sterk gevoel voor esthetiek. HSP's hebben ook vaak een rijke innerlijke belevingswereld en zijn creatief en artistiek. Dit komt doordat ze veel tijd besteden aan introspectie en reflectie, waarbij ze hun emoties en gedachten zorgvuldig onderzoeken.

Hoewel HSP's veel positieve eigenschappen hebben, kan hun gevoeligheid ook voor uitdagingen zorgen. Zo kunnen ze gemakkelijk overprikkeld raken en last hebben van stress en angst. HSP's hebben vaak meer tijd nodig om zich aan nieuwe situaties aan te passen en kunnen moeite hebben met het verwerken van intense emoties. Ook hebben ze vaak een sterke behoefte aan rust en stilte om te herstellen van de overweldigende indrukken die ze hebben opgedaan.

Het is belangrijk om te benadrukken dat HSP's niet per definitie verlegen of introvert zijn. Sommige HSP's zijn juist heel extravert en hebben behoefte aan sociale interactie, terwijl anderen meer teruggetrokken zijn en graag tijd alleen doorbrengen. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat hoog sensitiviteit geen stoornis is, maar eerder een persoonlijkheidskenmerk dat voorkomt bij ongeveer 15 tot 20 procent van de bevolking.

Als je als HSP worstelt met je gevoeligheid, zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan. Zo kan het helpen om je tijd goed te plannen en voldoende tijd te nemen om te herstellen van intense indrukken. Ook kan het helpen om een veilige en rustige omgeving te creëren waarin je je terug kunt trekken als je overprikkeld bent. Daarnaast kan het nuttig zijn om technieken te leren om je emoties te reguleren, zoals mindfulness, meditatie of yoga.

Kortom, HSP's zijn mensen die gevoeliger zijn voor prikkels uit hun omgeving en dieper en intenser emoties voelen dan anderen. Hoewel hoog sensitiviteit zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengt, is het geen stoornis, maar eerder een persoonlijkheidskenmerk dat bijdraagt aan de diversiteit van de menselijke ervaring.

Ervaar hoe je beter kunt omgaan met HSP in mijn praktijk in Lelystad. Gelegen in de rustige meditatie-wijk het Sidhadorp in de Waterwijk. (HSP behandeling Lelystad. HSP coach Lelystad)
 
 
 
Wat is HSP?

Wil je meer weten over dit onderwerp, laat het mij dan weten.